Bahan-Bahan | |||||||
60 gm udang sederhana besar 60 gm perasa udang 70 gm mi kuning 20 gm sotong 5 gm bawang putih-dicincang 2 sudu besar cili merah ½ sudu besar air asam jawa ¾ sudu kecil gula 8 sudu kecil minyak masak | 15 gm tauge dbuang ekornya 10 gm tauhu 1 sudu kecil kicap cair 1 sudu besar kicap pekat 1 biji telur Garam secukup rasa 5 gm salad Sebiji limau kasturi | ||||||
Cara: | |||||||
Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan perasa udang, cili, gula dan air asam jawa. Biar sehingga 2 minit sehingga naik baunya. Masukkan tauhu, udang, sotong dan telur. Setelah masuk, campurkan mi, tauge, kicap cair dan kicap pekat. Biarkan sehingga masak sebelum dihias dengan potongan limau dan salad. |
Khamis, 6 Oktober 2011
Mi goreng mamak
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan