Khamis, 6 Oktober 2011

Mi goreng mamak




Bahan-Bahan


60 gm udang sederhana besar
60 gm perasa udang
70 gm mi kuning
20 gm sotong
5 gm bawang putih-dicincang
2 sudu besar cili merah
½ sudu besar air asam jawa
¾ sudu kecil gula
8 sudu kecil minyak masak
15 gm tauge dbuang ekornya
10 gm tauhu
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji telur
Garam secukup rasa
5 gm salad
Sebiji limau kasturi
Cara:
Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan. Masukkan perasa udang, cili, gula dan air asam jawa. Biar sehingga 2 minit sehingga naik baunya. Masukkan tauhu, udang, sotong dan telur. Setelah masuk, campurkan mi, tauge, kicap cair dan kicap pekat. Biarkan sehingga masak sebelum dihias dengan potongan limau dan salad.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan