Khamis, 6 Oktober 2011

Agar-Agar Tembikai Istimewa

Bahan-bahannya:
1 paket agar-agar (RM 3.00)
5 gelas air
6 biji telur (gred A)
100 g gula batu
200 g gula pasir
Esen vanila
Pewarna Merah
Pewarna Hijau
50 kg Kesabaran

Mula-mula masak agar2 ngan air sampai agar-agar betul2 hancur.
Masukkan gula batu , gula pasir, masak sampai gula hancur.
Rasa dulu , kalau x manis tambah lah gula lagi..
Sementara nak tunggu gula hancur...
pukul telur dan esen vanilla sampai kembang.
Ambil semua putih dan
Masukkan agar2 yang panas tadi tu ke dalam telur yang telah kembang.
pukul campuran telur dan agar2 sampai sejuk
tuang adunan ke dalam bekas setebal 1 inci
masukkan dlm peti (tempat beku) 15 saat
masukkan pewarna merah ke dalam baki adunan
pukul lagi
tuang semua baki adunan ke dalam bekas tadi
masukkan dalam peti (bukan tempat beku)
bila agar2 dah keras
keluarkan dari bekas (agar2 jadi 2 lapis, putih dan merah)
sapu pewarna hijau pada bahagian putih.
kemudian di potong

Tiada ulasan:

Catat Ulasan